martes, 10 de noviembre de 2015

Pepita Teixidor



PEPITA TEXIDOR

Ramon Casas - MNAC- Pepita Teixidor- 027303-D 006460.jpg
https://ca.wikipedia.org/wiki/Josefa_Teixidor_i_Torres








Una artista pintora catalana muy olvidada, por el machismo de los tiempos que le toco vivir.---------PEPITA TEXIDOR- ---------Josefa Teixidor i Torres, també coneguda com a Pepita Teixidor (Barcelona, 1875 - 8 de febrer de 1914)[2] fou una pintora catalana. Deixeble del seu germà, el pintor Modest Teixidor Torres, conreà amb profusió el tema de les flors, emprant sovint la tècnica de l'aquarel·la. Participà en alguna exposició oficial i fou premiada i va arribar a gaudir de certa notorietat. Al parc de la Ciutadella hi ha un monument dedicat a aquesta artista, obra de l'escultor Manuel Fuxà.------------Pepita Texidor va ser una reconeguda pintora de flors, malgrat que en aquella època les dones artistes no estaven reconegudes. Va guanyar alguns premis a les exposicions de París i el col·lectiu de dones artistes li va fer un homenatge de reconeixement l'any 1913.
La mort prematura de Pepita Texidor, el 1914, quan encara no havia complert els quaranta anys, juntament amb la seva bellesa i el seu esperit sensible van fer que la seva mort fos molt sentida entre la societat catalana. Les seves restes foren enterrades al Cementiri de Montjuïc.
Dolors Monserdà li va dedicar el llibre de contes Nit de Lluna amb il·lustracions de la pintora modernista Lluïsa Vidal.
La resta de la família Texidor, tots dedicats a l'art de la pintura i fundadors de la primera botiga de belles arts de Barcelona (Casa Texidor, carrer de Regomir, en 1874) que avui dia es conserva com a monument modernista tot i haver esdevingut una òptica.------Foto inauguración Col-lecció Vidal Huguet.
 (La única mujer pintora que tiene un monumento en Barcelona, si no me equivoco.)


No hay comentarios:

Publicar un comentario