sábado, 21 de noviembre de 2015

CIUTAT VELLA-LA RIBERA Y SANTA CATALINA







Plaça Sant Agustí Vell

 
Plaça Sant Agustí Vell
 des dels porxos, davant del desaperagut estanc, la font de Pere Falques. any 1963



El Barri perdut
 l’abans i el després al barri de la Catedral

Enderroc de les darreres cases del carrer Corribia amb motiu de l'ampliació i urbanització de la plaça Nova, que deixen al descobert part de la muralla romana, 1957. AFB. F. Ribera


Via Layetana
 FOTO DE 1906
  La Vía Layetana, o en catalán Via Laietana, es una calle de Barcelona que comunica la Dreta de l'Eixample con el puerto atravesando Cuitat Vella. Su nombre está dedicado a los primeros habitantes íberos que se asentaron en la futura Barcelona.
Actualmente consta de dos tramos, el que va de Diagonal hasta la plaza Urquinaona se denomina Pau Claris, y el que llega desde ahí hasta el puerto, justo en la Plaza Antonio López, recibe el nombre de Via Laietana.
La Vía Laietana, junto con Pau Claris, es una de las calles más largas de Barcelona ya que une la Diagonal con el puerto y, en su parte baja, separa los barrios de La Ribera, una parte del Born y del Barrio Gótico.
Un paseo por la Via Laietana nos deleita con los edificios modernistas, Art Nouveau y Art Déco que se encuentran a lo largo de la calle y en las travesías cercanas.
La Vía Laietana se empezó a construir en 1908, para comunicar más fácilmente el barrio nuevo del Eixample con el litoral. Se destruyeron muchas casas medievales para edificar grandes edificios, y la construcción, cuya finalización estaba prevista para 1913, no terminó hasta 1926.
Las obras fueron inauguradas por Alfonso XIII el 10 de marzo de 1908 y su construcción se dividió en tres tramos a cargo de tres arquitectos:
 
•1908-1909 - Entre el puerto y la plaza del Ángel, a cargo de Lluís Domènech i Montaner.
•1909-1911 - Entre la plaza del Ángel y la calle Sant Pere Més Baix, a cargo de Josep Puig i Cadafalch.
•1911-1913 - Entre Sant Pere Més Baix y la Plaza Urquinaona, a cargo de Ferran Romeu
Barcelona ahora y siempre



VIA LAYETANA, LA REFORMA Y LA DESAPARICION
 DE 82 CALLES EN BARCELONA AÑO 1908

Capella de Santa Àgata i cases del carrer Tapineria que van desaparèixer amb la reforma de la Via Laietana. 
 (Actual Plaça de Ramon Berenguer el Gran) 1927. Brangulí. AFB.

Carrer de les taules

 

Carrer de les taules y casa gotica del segle XIV

  Les Basses de Sant Pere, com es veu a l'enllaç que he posat i també a la captura del Maps, tal i com està ara. Fixeu-vos que es veu la porta del número 8 que, tal i com diu el bloc de l'enllaç, tanca el pas al que era el carrer de les Taules i ara és l'entrada d'una casa.
https://www.google.es/.../data=!3m6!1e1!3m4!1saD...

Sant Domènech del Cal


La casa més antiga de Barcelona és al carrer Sant Domènech del Call, 6, cantonada carrer de la Fruita. I la que té un aire a la del carrer de les Basses de Sant Pere, és al carrer del Call, 3-5, on hi ha una molt coneguda casa d'articles per a bijuteria.
https://www.google.es/.../data=!3m7!1e1!3m5...


LA RIBERA Y SANTA CATALINA

SANTA MARIA DEL MAR
 

Basílica de Santa Maria del Mar - Autor Levy - Ultimo cuarto siglo XX

Fotografiá del usuario Montpensier en la pagina Todocoleccion
 







Làpida escrita en català a Santa Maria del Mar, a Barcelona, recordant la col·locació de la primera pedra del temple, el 25 de març de 1329, per Alfons III, el benigne, en tornar de la conquesta de Sardenya. (Foto: Jordi Peñarroja)






Vista posterior de l’església de Santa Maria del Mar, a l’accés de l’absis entre el passeig del Born i el Fossar de les Moreres. Barcelona, ca. 1910.
Vista posterior de la iglesia de Santa María del Mar, en el acceso del ábside entre el paseo del Born y el Fossar de les Moreres. Barcelona, ca. 1910.
Col.Roisin / Institut Estudis Fotogràfics Catalunya





Carrer del abaixadors, amb el campaner de l´Esglesia.



FOTOS
 

balsas de san pedro




el interior de la lonja pla del palau


Carrer Freixures
Any 25 - 30
A la esquena del fotograf esta el Mercat de Santa Caterina i el carrer q es veu al fons es La baixa de Sant Pere o Sant Pere mes baix
I com curiositat a on estan es nens esta la botiga PIO LINDO, botiga de tota la vida de pollastres a l ast i canelons i croquetes




Esglesia de Sant Francesc de Paula, 

enderrocada per eixemplar el Palau de la Música 

 
Puerta ferrissa 


 Carrer Avinyó.El Borsí.

Edificio del siglo XIX de estilo Neoclasico autor Tiberi Sabater i Carner que se encuentra en Plaza Verònica / Calle  Avinyó, 23.Edifici construït entre 1881 i 1883. que té una estreta façana principal oberta a la plaça Verònica
Utilitza un ampli repertori ornamental de tipus classicista, amb columnes corínties i toscanes, pilastres estriades, balustrades, frontons i frisos esculpits. Va ser la seu del Casino Mercantil i, des de 1890 fins a 1936, va actuar com a borsí. El 1940 va allotjar l'Escola de Belles Arts i, a partir dels anys seixanta, l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de la Llotja.
A la façana principal, entre les columnes, hi ha dues estàtues de tipus clàssic. Una està dedicada al Comerç, obra de Joan Roig Solé, i l'altra a la Indústria, obra de Rossend Nobas, amb dues del 1888




















No hay comentarios:

Publicar un comentario